10.05.2018


Промовисана књига "Витезови реда змаја - Драконофори"У Атријуму Дома Војске Србије у београду данас је промовисана књига „Витезови реда змаја – Драконофори“ Живојина Андрејић.
 
Проф. др историчар Марко Атлагић истакао је да је реч о фантастичној историјској причи која је преточена у књигу. Он сматрада аутор на специфичан начин, објашњавајући и историјске околности, нуди одговоре на питања како су се и где појавили витезови чији је симбол змај.
 
Аутор Живојин Андрејић рекао је да је реч о књизи која покрива велики временски период и која врло детаљно објашњава појаву и симболику змаја и његово присуство у митологијама различитих земаља.
 
У књизи „Витезови реда змаја – Драконофори“ лако се прати развој реда који је и данас обавијен велом тајне и о коме се, упркос доступној литератури, и даље мало зна. Прелазак симбола из митологије у митологију и из религије у религију и његово задржавање у хришћанству лако се прати на примеру српских витезова тога реда.
 
Витешки ред Змаја уз подршку врло обимне литературе и бројних фотографија у колору истражен је и приказан од његовог настанка, у време римског цара Константина Великог и Св. Ђорђа, преко змајева Европе до угарског Реда Змаја чији су водећи чланови били краљ Жигмунд Луксембуршки, краљ Матија Корвин, кнез Лазар, војвода Милош Обилић, краљ Твртко, краљ Остоја, краљ Стефан Томаш, Влад Дракул, деспот Стефан, деспот Ђурђе, Змај Огњени Вук, Херман и Урлих Цељски, цар Константин Драгаш, српски витезови реда Змаја у И српском устанку, па све до, обновљеног, данашњег српског Сувереног војног витешког реда Змаја.
 
Посебан акценат у књизи стављен је на српске јунаке, витезове реда Змаја - кнеза Лазара, Милоша Обилића, деспота Стефана, деспота Ђурђа, Змај Огњеног Вука, Змаја од Тополе, Змаја од Ноћаја и савремени Српски ред Змаја који је обновио почивши кнез Александар Карађорђевић.
 
 
 
Email