10.05.2018


"Исповести југословенске модерне" на гостовању у ВрањуУ Народном музеју у Врању данас је отворена изложба ИСПОВЕСТИ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ МОДЕРНЕ, из уметничке збирке Дома Војске Србије.
 
Присутне је поздравио директор Народног музеја Саша Стаменковић, који је исказао велико задовољство што ће грађани Врања бити у прилици нарадних дана, односно до 31.маја да погледају овако вредну изложбу.
 
У име Медија центра „Одбрана“ публици се обратио заменик директора, потпуковник Зоран Крупеж, који је истакао да је на изложби представљен избор дела коју баштини Уметничка збирка Дома Војске Србије, са временским распоном од скоро једног века.
 
-Од првих деценија 20. века до друге декаде новог миленијума, сагледани на једном месту, ови радови представљају својеврсну панораму уметничких дешавања у веку иза нас. Надамо се да ће представљени садржај из наше Уметничке збирке заинтригирати и анимирати ширу јавност у Врању, те да ће започета сарадња бити настављена на обострано задоваљство, истакао је потпуковник Крупеж.
 
Отварајући изложбу Јелена Кнежевић, виши кустос, начелник галерије Дома Војке Србије, у свом обраћању истакла је да се јер реч о изузетној поставци коју чини избор радова на папиру најзначајнијих југословенских сликара попут: Саве Шумановића, Пеђе Милосављевића, Мила Милуновића, Стојана Ћелића, Љубе Ивановића и других.Временски настали у периоду од скоро једног века изложени експонати припадају поетикама од реализма, фигурацијских приказа до крајње апстракције.
Email