08.05.2018


Концерт и промоција диска "Тамо далеко"Јасмина Јанковић је данас наступом у Свечаној сали Дома Војске Србије представила компакт диск „Тамо далеко“. Публика је имала прилику да ужива у музици која је карактеристична за Први светски рат, али и за период који му је претходио. Сам концерт био је састављен из три сегмента, први део је био посвећен салонској музици, други сегмент се састојао од француских и српских композиција, а инспирисан је концертом који је краљева Гарда одржала у Версају 1917. године и где је дириговао Станислав Бинички. Трећи сегмент састављен је од руских песама које су певане током Првог светског рата.

Програм концерта, који уједно представља и садржај компакт диска, састоји се од композиција не тако познатих аутора. Јасмина Јанковић је на концерту премијерно извела две композиције на текст  Елодие Лаwтон Мијатовић „Wе wилл нот саy гоод – бyеи композицију посвећену Балканским народима, обе настале 1899. године.

Компакт диском „Тамо далеко“ Јасмина Јанковић је објединила различите стваралачке језике аутора истакла је уредница диска, музиколог др Александра Паладин.

-На овом диску Јасмине Јанковић можете слушати дела композитора чија имена углавном не знамо, али она нам је отворила тај звучни свет и омогућила да ослушнемо како је звучала та музика која је настајала до 1900. године, а инспирисана чувеним биткама Балканских ратова  и потом Првим светским ратом и како се историја прелама кроз стваралачке музичке опусе – рекла је Паладин.Будући да је концерт био у знаку Првог светског рата, промовисана је и књига „Сто година од Првог светског рата“. Један од аутора књиге, уставни судија др Јован Ћирић, нагласио је да је Први светски рат један од најважнијих компонената идентитета српског народа.

-Осећај заједништва, нарочито у болним, трагичним тренуцима чини да се изгради колективни дух и колективни идентитет једне нације. По мом мишљењу када је реч о српској нацији постоје три таква специфична догађаја, један је Косовска битка, други је Први светски рат и трећи је Јасеновац. Болни тренуци који су овенчани победом као што је Први светски рат нас уједињују, чинећи нас јединственим и јачим у крајњој линији то је и музика – рекао је Ћирић.На концерту су заједно са Јасмином Јанковић наступили и мр Марина Трајковић Биџовски, сопран, проф. Фил,уметничког факултета, Мр Ана Јовановић, мецосопран, проф, муз. Школр Коста Манојловић, Мр Едит Македонска, виолина, концертмајстор Народног позоришта, Александра Лојаница, сопран, професор, Горан Крнета, бас, солиста Српског народног позоришта и Бошко Дошеновић, тенор к.г.филозоф, који су и гости на компакт диску.

На промоцији су учествовали Др Јован Ћирић, уставни судија, аутор књиге „100 година од Првог светског рата“, Др Владисла Чоловић, директор института за упоредно право, Др Предраг Митровић, директор агенције „Музика Класика“, Др Александра Паладин, музиколог, уредник, затим Др Јасмина Јанковић, пијаниста, аутор издања.
 
Email