16.04.2018


Додељене годишње награде за најбољи научноистраживачки пројекат и докторску дисертацијуУ Дому Војске Србије данас су додељене годишње награде за 2017. за најбољи научноистраживачки пројекат и докторску дисертацију у Министарству одбране и Војсци Србије. Скупу су присуствовали државни секретар Александар Живковић, помоћник МО за политику одбране генерал-мајор Милан Мојсиловић, те представници управа и установа Министарства одбране и Војске Србије. 
Први пут од како се награда додељују добиле су је две даме – војни службеници доц. др Љиљана Јелисавац и др Даница Симић, дипломирани инжењери из Војнотехничког института. Доценткиња Јелисавац као руководилац пројекта „Истраживање у области експлозива, пиротехнике, барута и ракетних горива”,  а др Симић за докторски рад о теми „Балистички хибридни нанокомпозитни материјали ојачани неорганским фулеренима”.
Научним посленицама је похвале уручио и на добијеним наградама честитао државни секретар Александар Живковић. Он их је том приликом поздравио у име министра одбране и свих припадника Министарства одбране.
Обраћајући се присутнима, државни секретар Живковић подсетио је да  су прошле године учињени значајни кораци  на унапређењу и развоју науке и поменуо неке од значајних резултата –  реализовано је 140 задатака из области основних, примењених и развојних истраживања, рађено је на 75 задатака верификационих и завршних испитивања, а у употребу су уведена три средства из развоја;  обезбеђено је да припадници МО и ВС учествују на 90 различитих научних конференција и скупова; унапређена је област инвентивне делатности – решено 20 пријава патената и техничких унапређења, а шест наших научноистраживачких и образовних организација акредитовано је складу са републичким прописима.
- Наше присуство у здању Дома Војске Србије својеврсна је потврда да систем одбране схвата и уважава улогу науке у процесу развоја одбрамбених способности. Даљим унапређењем ове области, научна заједница Републике Србије и убудуће ће у Министарству одбране и Војсци Србије имати поуздане сараднике – истако је државни секретар.
Годишња награда за најбољи научноистраживачки пројекат,  докторску дисертацију и магистарски рад у Министарству и Војсци, која се додељује ради афирмације научноистраживачког рада  и стимулисања научних радника у систему одбране, установљена је Одлуком министра одбране од 2005. године.
Председник комисије за избор предлога радова  за 2017. годину пуковник др Александар Илић из Управе за стратегијско планирање је, образлажући избор овогодишњих радова и пројеката, рекао да је за награде било пријављено четири научноистраживачка рада и седам докторских дисертација.
Војни службеник доц. др Љиљана Јелисавац, дипл, инж. дипломирала је на Технолошко-металуршком факултету у Београду, магистрирала на Факултету за физичку хемију у Београду, а докторске студије завршила је на Војној академији  - област Војнохемијско инжењерство. Доцент је на Војној академији, где је ангажована као предавач и ментор на основним и мастер студијама домаћим и страним студентима из области експлозивних материјала.
Заспослена је у Војнотехничком институту од 1989. године,  у Одељењу за енергетске материјале Сектора за материјале и заштиту. По научном звању је научни сарадник – аутор је више од 39 радова, два техничка унапређења, једног технолошког решења и монографије од националног значаја.
Војни службеник др Даница Симић, дипл инж. завршила је Технолошко-металуршки факултет у Београду 2009. године. Докторску дисертацију одбранила је 2017. године на Технолошко-металуршком факултет у Београду.
Од априла 2010. ради у Војнотехничком институту, у Сектору за материјале и заштиту. Ангажована је на више научноистраживачких задатака. У периоду 2011 -2017. публиковала је у страним и домаћим часописима, као и на конференцијама, 38 радова и једну монографију.
 
 
Email