14.04.2018


Исповести југословенске модерне у ИнђијиУ Галерији куће Војновића Културног центра Инђија вечерас је отворена изложба радова на папиру, најзначајнијих сликара са простора бивше државе под називом „Исповести југословенске модерне“. Посетиоци ће моћи да виде дела најеминентнијих уметника који су стварали и радили током 20. века,  Саве Шумановића, Пеђе Милосављевића, Мила Милуновића, Стојана Ћелића, Љубе Ивановића и других.

Директорка Културног центра Инђија, Ружица Јовановић, поздрављајући присутне и отварајући изложбу нагласила је да је изузетно задовољна управо због новоуспостављене сарадње са Домом Војске Србије и прве у низу планираних заједничких активности на пољу сарадње у области културе.

О Ђорђу Војновићу, у чијој кући легату се налази галерија, говорио је кустос и уредник ликовног програма, Владимир Вукас.  Представио је  дародавца као великог уметника у души и врсног колекционара, библиофила, који је у младости студирао право у Бечу, да би се потом ипак вратио у Инђију и наставио послове велепоседника. Војновић је живео од 1887. до 1975. године и био  једини наследник ове богате породице. Уметничка дела из његове колекције  су стална поставка у једном делу галерије.

Потпуковник Биљана Пашић, начелница Одељења заједничких послова Медија центра "Одбрана" представила је изложбу која је управо отворена.
-Ова изложба је избор дела  насталих у распону од једног века, од првих деценија прошлог до данас. Сагледани на једном месту радови представљају својеврсну панораму уметничких дешавања у том периоду. Разноврсност  Уметничке збирке Дома Војске, која се састоји од слика, радова на папиру, скулптура и примењене уметности, начинила је да се из овако богатог фундуса изнедре и следеће изложбе: Огледало времена, Читање линије, Поетика и судбина 20. века, као и Избор из Уметничке збирке Дома Војске Србије. Надамо се да ће представљени садржај заинтригирати и анимирати ширу јавност у Инђији, те да ће започета сарадња бити настављена на обострано задовољство-рекла је потпуковник Биљана  Пашић.

Збирка је издвојена из богатог фундуса Галерије Централног Дома Војске Србије у коме се налази више од 1 500 уметничких дела и о изложби је говорила виши кустос Јелена Кнежевић, начелница Галерије Дома Војске:
- Уметничка збирка Дома Војске Србије настала је посредством ангажованих изложби о теми револуције, које је некадашњи Дом ЈНА организовао у оквиру своје пропагандне делатности, али су дела исто тако и откупљивана од аутора или са одржних изложби, а нека су стигла и као поклон.

Она је такође рекла и да је изложено око 30 радова, направљених различитим техникама на папиру, од цртежа, преко пастела, темпере, гваша, туша, акварела и других комбинованих метода.

Посетиоци ће изложбу моћи да погледају до 5. маја.
 
 
Email