12.04.2018


Отворен 17. пролећни фестивал здравља БеоградПод слоганом „За здраво потомство“ данас је у Дому Војске Србије у Београду отворен 17. пролећни фестивал здравља који је на једном месту окупио око 80 излагача из домова здрава, државних и приватних клиника, фармацеутских кућа, фитнес, велнес и бањских центара, удружења пацијената као и свих оних који се баве здравом исхраном и козметиком .

Отварајући фестивал, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић-Дејановић нагласила је да је од кључне важности мултидисциплинаран приступ превентиви у медицини и подсетила да је борба за здраво потомство један од главних задатака Владе Републике Србије.

Заступник начелника Војномедицинске академије пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић подсетио је да установа на чијем је челу део фестивала здравља од његовог оснивања.

–ВМА користи сваку прилику да изађе у сусрет грађанима превентивним прегледима из актуелних медицинских грана. Тако смо се ове године одлучили да првог дана омогућимо ултразлучне прегледе каротидних артерија и артерија доњих екстремитета, а сутра ће наступити васкуларни хирурзи – рекао је пуковник Вукосављевић додајући да је реч о најтраженијим специјалистичким прегледима на ВМА.

Он је истакао да су прилике попут фестивала здравља, али и бесплатни превентивни прегледи у бројним цивилним и војним здравственим установама важни савезници у откривању обољења у почетној фази.

–Без заказивања, здравствене књижице и упута – што су неки од проблема са којима се грађани сусрећу, грађани могу да се прегледају, али да из прве руке добију важне информације о  очувању здравља, превенцији и новостима из различитих грана медицине – каже пуковник Вукосављевић, искористивши данашњу Фестивал да најави бесплатне лекарске прегледе свих специјалности који ће се у сусрет предстојећем Дану Војске организовати  20. априла на ВМА.
Радиолози са ВМА данас ће радити превентивне ултразвучне прегледе каротидних артерија и артерија доњих екстремитета, док ће сутра васкуларни хирурзи обављати мануелне прегледе и консултације у вези ултразвучних налаза. У току оба дана на штанду ВМА заинтересовани ће моћи да потпишу донорске картице. Осим тога, посетиоци сајма могу да се тестирају на анксиозност, депресију и деменцију, да измере ниво шећера у крви, одреде свој телесни индекс и на лицу места добију корисне савете о здравом животу. Бројне приватне клинике мере очни притисак, стање минерала и витамина у организму и пружају корисне савете у борби с поленским алергијама.

Припадници ВМА данас и сутра ће одржати предавања на трибини на неке од тренутно актуелних тема из области здравства – вакцинацији са становишта педијатра, инфектолога и епидемиолога ВМА, као и предавање о целијакцији-исхрани без глутена коју ће држати гастроетеролога ВМА, док ће о бубрежној слабости говорити нефролог. У оквиру акредитованих предавања за здравствене раднике учествоваће психијатар ВМА са предавањем о етичким проблемима у тој грани медицине.

Директорка фестивала гинеколог др Мима Фазлагић истакла је да је неоходно подићи свест о важности превентивних прегледа, изразивши задовоство што Фестивал здравља два пута годишње испуњава ту мисију.

Говорници су поручили да је здравље стање потпуног социјалног, физичког и емотивног благостања, а не само одсуство болести. Они су, ипак, скренули пажњу да већина о здрављу и здравом животу размишља тек када се разболи.

На дводневном фестивалу здравља заинтересовани грађани могу да провере здравствено стање, да се посаветују са еманентним стручњацима, слушају интересантна предавања и учествују у радионицама.

Сајам је отворен 14. и 15. априла од 10 до 20 часова, а улаз је бесплатан.
Email