07.03.2018


Представљена књига "100 сенки над Београдом"У Свечаној сали Дома Војске Србије вечерас је пред многобројним љубитељима писане речи представљена књига "100 сенки над Београдом“ аутора Александра Диклића.

Говорећи о књизи, Александра Нинковић Ташић, председница Образовно-истраживачког друштва “Михајло Пупин“ истакла је да реч о делу чији садржај нуди прегршт информација али и животних поука, те да би стога морала бити неизоставни део одрастања нових генерација.

– У књизи „100 сенки над Београдом“ аутор нам на питак начин пружа могућност да разумемо дух времена о коме говори, омогућавајући нам да с ликовима ходамо кроз њихове поразе и победе, рекла је Ташић, додајући да нас Диклић у својој књизи учи да као народ морамо поштовати не само своје живе и мртве,већ и све оне који су својим делима утицали на обликовање света каквог данас познајемо.

Александар Гајшек нагласио је да је аутор истински заљубљеник у историју, који осим интелекта поседује и сјајну интуицију без које његово срце не би могло да изнедри једно овакво дело чији садржај има огромну историјску важност.
– Александар Диклић је један од најинуитивнијих људи које знам, а који је уз то своје знање искористио на најдивнији могући начин, демонстрирајући своју љубав према Београду, рекао је новинар и познати телевизијски водитељ Гајшек, нагласивши да након читања Диклићевих дела на престоницу не гледа више на исти начин, већ да проласком кроз сваки њен крај пред очима види сцене које је аутор живописно и до детаља дочарао.

Према речима аутора, Београд се лако наметнуо као инспирација, јер је реч о граду који надилази сваког човека, било да је реч о обичном човеку или изванредном појединцу. Он је, каже, у својим делима само „загребао његов лак да би видео од чега је саздана ова варошица“.

Током истраживања до неких од најзанимљивијих прича долазио је у околним земљама, што сведочи о чињеници да је наша престоница увек била под лупом региона али  и великих сила.

– Београд није међу највећим градовима света, али историјски гледано сигурно је један од најважнијих, рекао је Диклић, напоменувши да је у свом раду схватио да у нашем главном граду одувек има доброте, емпатије, важних и предивних ствари, али и сведочанстава да јњ+е кроз векове привлачио агресоре и доживео бројне злочине и страхоте.

Током промоције читани су поједини одломци из књиге, вративши нас моралним придикама у време војводе Живојина Мишића, али и у доба окупације током Другог светског рата, подсетивши све да је место промоције књиге, Дом Војске Србије, био Гестапов центар за Балкан током Другог светског рата, те да тако представља један од немих сведока „сенки које су се вековима надвијале над Београдом“.

С обзиром на то да је данас рођендан аутора књиге, Александра Диклића, директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица С. Карапанџин уручио му је поклон – издање Медија центра „Одбрана“ „Дневник из 1914“ Душана П. Стефановића.

Вечерашња промоција наставак је књижевних вечери „С писцем у лице“, културној манифестацији које Медија центар „Одбрана“ и Управа за односе с јавношћу организују како би београдској публици представили ауторе и њихова вредна дела која су нграђивана престижним домаћим и страним признањима.

Александар Диклић аутор је књиге„Београд вечити град“ монументалног научно-популарног дела у 27 епизода, рад који је добио и својеврсан либрето за обожаваоце пројекта у облику сада већ култне књиге „Београд вечити град: сентиментално путовање кроз историју“.

Нова, вечерас промовисана књига „100 сенки над Београдом“ представља чудесно путовање кроз време испричано у сто фантастичних прича о сенкама људи који су обележили историју древног Београда. Диклић је успео да надмаши свој опус у племенитом покушају сагледавања сенки великих и донекле заборављених личности из прошлости Београда. Овај подухват је тим значајнији јер је Београд доживео у својој прошлости десетак разноплемених армија које су прошле његовим улицама, а у новијој историји и пет таласа разорних бомбардовања.
 
 
Email