13.02.2018


Представљена књига „Студије о Балканским ратовима“У Дому Војске представљена је књига „Студије о балканским ратовима“ генерала и академика Живка Павловића чије је штампање финансирано средствима Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије. Промоцији су поред великог броја љубитеља књиге с историјском и војниом тематиком присуствовали кадети Војне академије, унука генерала Живка Павловића  Видосава  Ибрахим-Пашић Павловић и генерал пуковник у пензији Бранко Крга.
О књизи која представља једно од ретких историјских извора првог реда кад је реч о балканским ратовима и биткама вођеним за ослобођење балканских народа од османлијске власти, пре свега о Кумановској и Брегалничкој бици, говорили су Бранислав Ановчић пуковник у пензији и председник Организације резервних војних старешина Лазаревца, професор историје Ратко Вукелић, библиотекар и уредник књиге и потпуковник др Миљан Милкић, начелник Одељења за историју у Институту за стратегијска истраживања Универзитета одбране.
Генерал и академик Живко Павловић, један од највећих српских војних умова оставио је иза себе бројна сведочанства из балканских и Првог светског рата. Нажалост, та пионирска и веома значајна научна дела све до пре неколико годинабила су недоступна широј, па и стручној јавности. Српска историографија, уосталом, према речима потпуковника Миљана Милкића, после уједињења јужнословенских народа у једну заједничку државу и остваривања српских ратних циљева 1918. године није много пажње поклањала балканским ратовима и напорима српске војске и народа да се ослободи од вишевековног турског завојевача.
После Другог свестког рата, српска и југословенска историографија заборавила је и Први светски рат и жртве дате за стварање прве Југославије. Објављивање репринт издања „Студије о балканским ратовима“ донекле исправља ту неправду и отвара широко научно и историјско поље за изучавање дела једног од најумнијих генерала српске војске, човека који се својом војном стручношћу и мноштвом веома озбиљних научних и публицистичких радова о биткама српске војске уздигао и на ранг академика Краљевске академије наука.        
 
Email