08.02.2018


Вече посвећено српском СтрадиваријуУ Свечаној сали Дома Војске вечерас је одржан концерт „У част српском Страдиварију“. Поштоваоци музике уживали су уз звуке младих виолончелиста и виолиниста које су пратили чланови Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“.
Београдској публици представили су се солисти на виолончелу Сандра Белић и Немања Станковић док је на виолини српског Страдиварија, на концерту њему у част, свирала млада виолинисткиња Катарина Васиљевић, добитница бројних иностраних и домаћих признања.
Организатор вечерашњег музичког догађаја је Удружење „Пријатељи српске културе“ у чијем власништву је виолина коју је 1954. године направио чувени градитељ гудачких инструмената Никола Васић, који је живео и радио у Америци.
Виолина, која је пре 64 године настала у вештим Васићевим рукама, у Србију је стигла посредством доктора Душана Ристића, који је видеши да унутра стоји посвета на српском ћириличном писму, тај инструмент купио на једној њујоршкој аукцији. Виолину је затим поклонио Удружењу „Пријатељи српске културе“ које га на одређено време и по потреби уступа младим уметницима који нису у могућности да га приуште.
 
 
Email