05.02.2018


Промовисана библиографија „Ратник – часопис за војне науке, књижевност и новости (1879–1941)”У Дому Војске представљена је књига „Библиографија Ратника часописа за војне науке, књижевност и новости“ аутора историчара проф. др Милоја Пршића у издању Медија центра „Одбрана“. Након промоције на 62. Сајму књига у Београду, то капитално библиографско дело представљено је и у свечаној сали некадашњег Ратничког дома, пред више десетина гостију, представника Министарства одбране и Војске Србије, Српске православне цркве, историчара и многобројних љубитеља књиге с историјском и војном тематиком.

  После уводних, поздравних речи директора Медија центра „Одбрана“ пуковника Стевице Карапанџина, који је, поред осталог, истакао да се на такво сведочанство о најстаријем стручном војном часопису, у коме је, између 1879. до 1941. године, објављено више од 18.000 прилога, чекало више од 12 година, о књизи су говорили рецензент др Миле Бјелајац, научни саветник у Институту за новију историју, пуковник проф. др Мирослав Талијан, начелник ШНО, аутор и уредница Мирјана Сандић.

Књига изузетне библиографске, научне, историјске вредности доноси приказ часописа који је више од 60 година био полигон за изражавање мисли и ставова истакнутих војсковођа, војних историчара и теоретичара војне мисли. То је трећа, свакако најисцрпнија и најдетаљнија стручно приређена библиографија часописа који је, у 584 свеске, излазио до пред сам Други светски рат, поред две које су изашле 1904. и 1929. године, поводом 25 и 50 година излажења „Ратника“. Часопис је, током излажења, окупио више од 1300 сарадника, не рачунајући превођене ауторе текстова у којима су се износила искуства станих армија и ратова вођених ван ових простора.

 Препоручујући књигу не само ужој стручној јавности, већ и широј публици, која у свом занимању за војне и историјске теме свакако може да пође од изузетне библиографске грађе објављене у делу пуковника Пршића, говорници су указали на велики значај „Библиографије Ратника часописа за војне науке, књижевност и новости“ за војну публицистику.
                 
 
Email