01.02.2018


Отварање изложбе „Лепи Лаза између краља Александра и краљице Драге“У Малој галерији Дома Војске Србије у периоду од 06. до 24. фебруара 2018. године публика ће бити у прилици да погледа изложбу „Лепи Лаза између краља Александра и краљице Драге“, аутора музејског саветника Народног музеја из Чачка, историчара, Радивоја Бојовића.
 
Укупно 17 паноа и 20 оригиналних предмета (писма, дипломе, знамења, фотографије, разгледнице и олеографије) прати судбину последњег пара династије Обреновић, као и њиховог првог ађутанта пуковника Лазара Петровића – Лепог Лазе , такође страдалог у превратничкој ноћи између 28. и 29. маја 1903. године.
 
 Специфичност ове изложбе огледа се у томе што је настала на основу дневника поменутог ађутанта вођеног од 17. јула до 20. августа 1901. – оне године када се упокојио краљ Милан, а није се родио престолонаследник. Оригинални дневник чије критичко издање је приредио управо Радивоје Бојовић, сачуван је до данас и саставни је део поставке.
 
На  отварању изложбе у име Медија центра „Одбрана“ обратиће се потпуковник Биљана Пашић, начелница Одељења заједничких послова, у име Народног музеја у Чачку присутне ће поздравити Делфина Рајић, директорка музеја, а изложбу ће отворити аутор, историчар Радивоје Бојовић.
 
Отварање изложбе биће уприличено 6. фебруара 2018. године са почетком у 13.00 часова.
 
Добро дошли!
Email