10.01.2018


Промовисана књига "Ратничке традиције Срба"Промоција књиге „Ратничке традиције Срба“ аутора, генерала у пензији проф др Ђорђа Станића, организована једанас у Атријуму београдског Дома Војске Србије.
 
О студији чија је тема неговање традиција ослободилачких ратова Србије, осим аутора, говорили су уредници издања, пуковник у пензији и председник Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. Љубомир Марковић, као и пензионисани генерали - потпредседник СУБНОР-а, др Бранислав Поповић, и рецензент проф др Радислав Радиновић.
 
На промоцији се могло чути да је та научно - теоријска студија, значајна за  васпитавање и образовање нових  генерација, првенствено намењена младима у Војсци Србије, те да обухвата ослободилачке ратове Србије у периоду од 1804. године, Првог српског устанка и почетака српске револуције, до краја НАТО агресије 1999. године.
 
Аутор, проф. др Ђорђе Станић је, изразивши задовољство присутним „мозаиком“ различизих генерација на промоцији, захвалио свима који су помогли да његов рад угледа светлост дана и истакао да је тема којом се бавио веома комплексна, превасходно с идеолошко-политичког становишта.
 
- Ту пре свега мислим на делове који се односе на време Другог светског рата, где су многи истицали да смо у том периоду имали два домаћа покрета отпора, који су водили и грађански рат. Ја то тако нисам видео, нити ми је неко пружио ваљане доказе за то, али зато има много доказа какву је улогу у том сукобу одиграо четнички покрет – рекао је аутор и додао да је истина светиња, и да се не сме прећутати, колико год да може да заболи.
 
Он је посведочио да су многи изнели став како је, пишући студију, отворио „пандорину кутију“, и да за неке истине „још није време“, али да се на то није обазирао, иако је знао колике идеолошко-политичке разлике и даље постоје међу нама.
 
- У књизи сам сугерисао и на петнаестак опасности које су присутне, међу којима је и митоманија, којој смо као народ изузетно склони, баш као и претеривању за којим нема потребе јер је исувише доказано светлих традиција иза нас, да бисмо глорификовали баш све што нам је срцу драго, истакао је аутор.
 
Рецензент студије „Ратничке традиције Срба“,проф др Радислав Радиновић. истакао је да је аутор доказао да је компетентан за тако сложену и инспиративну тему и, као посебно важано, нагласио Станићев приступ који „младима приближава најзнаменијитије догађаје и личности из историје“, али и афирмише доказане вредности у српском народу – храброст, патриотизам, лични пример, хуманост..  
 
Радиновић сматра позитивним то што је аутор избегао „етноцентризам“, и изузетно одмерено и објективно пише о свом народу, као и чињеницу да је у књизи веома успешно илустовао значај ратних споменика и говорио на прави начин о „нашим мањкавостима у неговању културе сећања“.
 
Пуковник у пензији, председник Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. Љубомир Марковић, Станићеву књигу је назвао – букваром за ђаке који желе да буду верни следбеници својих храбрих предака и препоручио је свим организацијама које негују патриотску традицију свог народа.
 
- Књига носи и афирмише моралне и патриотске вредности и сведочи да је свака војска, иза које стоји народ и морална снага, непобедива.
 
Дело је препоручио и потпредседник СУБНОР-а, др Бранислав Поповић, који је више говорио о аутору, за кога је рекао да завређује поштовање, а да његов рад носи неупитну вредност.

 Генерал Станић  је деценијама радио као професор у војним школама, истраживач  је и члан више  ратничких удружења- удружења старих ратника, ратних добровољаца 1912-1918 Србије, СУБНОР-а и удружења бораца и потомака Шесте личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“, па је имао могућности да лично, из искуства и у пракси запази позитивне и негативне стране процеса неговања ратничких традиција. Оваква сазнања мотивисала су га да напише прву студије из ове области  засновану на научно-теоријским темељима и на методичко апликативним решењима.
 .
 
Email