05.12.2017


Представљена књига "Невесињска бригада у рату 1992-1995"У Дому Војске, у присуству двојице ратних команданата Бригаде, пуковника Новице Гушића и Зорана Пурковића и пред неколико стотина љубитеља књиге, међу којима је највише било Невесињаца, команданата и припадника јединица Војске Републике Српске, јавности је представљено монографско-мемоарско дело пуковника Војске Републике Српске и начелника Штаба Бригаде Зорана Јањића, „Невесињска бригада у рату 1992-95.“ О књизи су, поред аутора, говорили први човек Општине Невесиње Миленко Авдаловић, пуковник Војске Републике Српске Никола Гузина и генерал Светко Ковач, родом из Невесиња.

У књизи су, на више од пет стотина страница, уз мноштво скица, фотографија, шема, описани готово сви догађаји и ратна збивања која су обележила три ратне године у Невесињу и Херцеговини, али је највише пажње, с правом, поклоњено двема офанзивама, двема херојским биткама вођеним на Митровдан 1992. и 1994. године и зато названим Прва и Друга митровданска битка, у којима су под командовањем најпре једног, а затим и другог ратног команданта, српски војници и официри Војске Републике Српске извојевали две значајне победе. Победе које су омогуће опстанак српског народа на простору Републике Српске.

 У 15 поглавља аутор је питко и романскно изнео сведочење о ратном путу једне од најбољих јединица Војске Срепублике Српске, јединице која се 8. новембра 1992. године подигла из пепела и пред најездом муслиманских и хрватских ратних хорди одбранила право на постојање српског народа у Босни и Херцеговини. Аутор је зналачки представио не само бројна ратна збивања, већ и околности које су претодиле сукобима три  народа, сведочења учесника у  биткама и херојство народа одлучног да се одбрани.
Email