11.10.2017


"Поетика и судбина 20. века" пред грађанима ПанчеваУ Народном музеју Панчево синоћ је отворена изложба „Поетика и судбина 20. века“ која је део богате колекције Уметничке збирке Дома Војске Србије.
 
На отварању изложбе грађанима Панчева, који су прошле године имали прилике да виде  и изложбу „Исповести југословенске модерне“, обратили су се: пуковник Стевица Карапанџин, директор Медија центра „Одбрана“, Мирослав Бирцлин, в. д. директора Народног музеја Панчево и виши кустос Јелена Кнежевић, начелница Галерије Дома Војске Србије.
 
Пуковник Карапанџин је истакао да се поетика ове изложбе огледа  у спајању креативних светова и специфичних израза, који су надишли политичка, национална и било која друга ограничења.
- Упркос свему што се дешавало у 20. веку, судбина свих стваралаца, чија дела посматрамо, свила се око уметности, у којој су, без обзира на различитости, сви они уједињени, закључио је пуковник.
 
Вршилац дужности директора Народног музеја Панчево, Мирослав Бирцлин је изразио задовољство што ће грађани Панчева поново имати прилику да погледају изложбу  која обухвата значајна остварења настала током 20. века укључујући и период непосредно после Другог светског рата, чијом анализом се може сагледати развој ликовног стваралаштва на подручју некадашње Југославије.
 
Отварајући поставку, виши кустос Јелена Кнежевић, рекла је да ће од вечерас зидове Народног музеја Панчево красити радови Влаха Буковца,  Љубе Ивановића, Саве Шумановића, затим дела Мила Милуновића, Љубе Бабића, Косте Хакмана, Јована Бијелића, те да највећи део изложбе чине дела српских и југословенских уметника насталих током друге половине 20. века, почевши од Зоре Петровић, Милана Коњовића, Марка Челебоновића, Љубице Цуце Сокић и других великана југословенског ликовног стваралаштва.
 
Изложбу коју је до сада видело 30.000 посетилаца широм Србије, Панчевци ће бити у прилици да погледају до 31. октобра  2017. године.
 
Email