05.10.2017


"Читање линије" у Народном музеју КрагујевацИзложба графика "Читање линије" из Уметничке збирке Дома Војске Србије, данас је отворена у Народном музеју Крагујевац. Добродошлицу гостима пожелео је Ненад Ђорђевић, директор музеја, а затим се у име Медија центра "Одбрана" обратио потпуковник Борко Лепојевић.
- Сарадњу са Народним музејом Крагујевац започели смо прошле године, када смо заједно са Генералним секретаријатом председника Републике Србије и Народним музејом Чачак представили престижну изложбу одликовања војводе Петра Бојовића – „Знамења славе и части“.  Ипак, морам да признам да ми је посебно задовољство што вам се данас, по први пут, самостално представљамо са једном од изложби из Уметничке збирке Дома Војске Србије, поручио је потпуковник Лепојевић.
Изложбу је отворила виши кустос и начелница Галерије Дома Војске Србије, Јелена Кнежевић, објаснивши посетиоцима да избор од 35 дела, која чине поставку „Читање линије“, доноси на увид јавности развој графичке уметности педесетих, шездесетих и седамдесетих година 20. века на тлу Југославије, уз стављање акцента на неколико аутора који се сматрају репрезентима српске уметности новијег доба, попут Ђорђа Андрејевића Куна, Мерсада Бербера, Лазара Вујаклије, Емила Драгуља, Сафета Зеца, Александара Луковића, Бранка Миљуша, Франца Михелича...
Изложба ће бити отворена до 23. октобра 2017. године.
Email