02.10.2017


Промоција капиталног дела "Насиље над Србима у 20. веку"Двотомно издање монографије „НАСИЉЕ НАД СРБИМА У 20. ВЕКУ - УЗРОЦИ И ПОСЛЕДИЦЕ“, најновије дело проф. др Радослава Гаћиновића, биће промовисано у Свечаној сали Дома Војске Србије 5. октобра 2017. године, почев од 17 часова. О књизи ће говорити:
  • проф. др Војислав Маскимовић, редовни ћлан АНУРС;
  • др Миша Ђурковић, научни саветник и директор Института за европске студије;
  • др Миле Бјелајац, научни саветник и директор Института за новију историју Србије и
  • аутор.
Ово капитално дело резултат је вишегодишњег истраживања, које је аутор врло темељито и студиозно спроводио. Примењујући  интердисциплинарни приступ, др Гаћиновић дубински интерпретира многе догађаје који су током 20. века највише патњи нанели српском народу, као и оне који су прећуткивани замагљујући тако историјске чињенице. Аутор препознаје и велике грешке српског руководства и даје одговоре на многа, за науку врло значајна питања о насиљу над Србима током 20. века.

Значај овог дела препознало је и Министарство културе и информисања Републике Србије, које је финансијски подржало пројекат објављивања на отвореном конкурсу за капитална издања у фебруару 2017. године.

Опсежна студија др Радослава Гаћиновића „Насиље над Србима у 20. веку“ најцеловитији је и најисцрпнији преглед свих ратних и мирнодопских страдања српског народа током, по Хобсбауму, „кратког (1914–1991)” али и несумњиво најкрвавијег века европске историје. Ова широка панорама искушења кроз која је српски народ пролазио током 20. века и кроз која делимично и даље пролази својеврсно је огледало епохе у каквом неки њени најутицајнији протагонисти и њихови потомци, а богме и понеки Срби, не воле да се огледају. Баш зато би књигу Насиље над Србима у 20. веку ваљало да читају наши сународници и сви саврemеници којима истина лежи на срцу. Од скретања погледа на другу страну, или разбијања непоткупљивог огледала, може бити само штете.
проф. др Дарко Танасковић

Аутор, проф. др Радослав Гаћиновић подухватио се захтевног посла да резимира историју политичког насиља над Србима у току 20. века, једног злог усуда које се српском народу припрemало и чинило на балканским просторима. Своју пажњу усмерио је на историјске разлоге тог чињења, али и чињење само, његов обим и квантификацију, његове протагонисте. Проф. Гаћиновић пише да се на Балкану ништа није дешавало мимо европске, а касније и светске политике. Аутор даје и своје виђење српских покушаја да се одбране и промовишу идеју слободе у заједници са другима са којима су делили или деле простор на коме живе и за које су Срби држали да имају заједнички идеал и интересе. Др Гаћиновић је применио мултидисциплинарни приступ, помоћу кога је дао теоријски оквир обрађене тemе. Читалац, готово уџбенички, добија објашњења о значењу појма насиље, геополитичким одредницама балканског простора, сукобу ниског интензитета, политичком тероризму и прозелитизму или конверзији. По томе је ово дело особено када су сличне тemе у питању. Аутор не само да информише о својим сазнањима, аутор подстиче читаоца да размишља о контроверзама које је на ове тemе производила доскорашња литература писана из српских, али и светских пера.
др Миле Бјелајац
 _____________________________________________________________________________________________
 
Проф. др Радослав Гаћиновић, рођен је у месту Мека Груда 1955. године, општина Билећа.  Научни саветник је у Институту за политичке студије у Београду,  где је завршио Војну академију. Магистрирао је на Факултету политичких наука у Загребу, а  докторску дисертацију је одбранио на Правном факултету Универзитета у Београду.

Аутор је књига: Супротстављање диверзантским активностима, Терор
изам и пропаганда
, Како против тероризма (два издања),  Саврemени тероризам, Насиље у Југославији, Отимање Косова и Метохије, Тероризам, Антитероризам (два издања), Увод у студије безбедности, Политичко насиље и глобализација, Тероризам у политичкој и правној теорији (два издања), Безбедносна функција државе, Угрожавање капацитета безбедности државе, Млада Босна, Нсиље над Србима у 20. веку - узроци и последице(књига 1 и 2), као и већег броја научних радова објављених у научним часописима у земљи и свету.

 
 
Email