13.09.2017


Промовисана књига „Рани и одложени здравствени ефекти осиромашеног уранијума“Од открића радијације прошло је више од једног века. Осим за производњу енергије и медицинске сврхе, примену је нашла и у производњи нуклеарног наоружања чија је употреба обележила крај прошлог и почетак новог миленујума. Одговоре на питања какве последице остају након коришћења радиоактивне муниције, како разумети биолошке ефекте осиромашеног уранијума на животну средину и људски организам и шта преузети у циљу заштите, нуди књига Светлане Жунић „Рани и одложени здравствени ефекти осиромашеног уранијума“, ново издање Медија центра „Одбрана“, представљено данас у Дому Војске Србије.
 
- Војна употреба осиромашеног уранијума допринела је глобалној контаминацији, због преношења честица након експлозије пројектила ваздушним путем, што је утицало на поремећај равнотеже свих природних ресурса.Најчешће последице на здравље људи су поремећаји функције тироидне жлезде, малигна обољења и аномалије плода, истакао је рецензент академик Љубиша Ракић, потпредседник САНУ за природне науке, објашњавајући да последице нису забележене само на подручјима где је употребљен осиромашени уранијум, већ и на удаљености од више хиљада миља.
 
Ауторка књиге сматра да је резултат коришћења осиромашеног уранијума у савременим нуклеарним ратовима немерљива патња глобалних размера и да постоје три могућности, како се човечанство може понашати.
 
- Прво: непризнавање постојања ризика и последица употребе осиромашеног уранијума по здравље људи и животну средину. Друго: прихватање претеће реалности са ставом „Ave, Caesar, morituri te salutant (у преводу: „Аве, Цезаре, поздрављају те они који ће умрети). Треће: Студиозно приступање анализи ризика и последица и формирање стратегије за њихово превазилажење. Последња опција је једина могућа ако се рачуна на будућност земље и очување здравља популације у трајно измењеним условима животне средине.
 
Показатељи до којих је ауторка дошла заснивају се на обради аутентичних медицинских података који су добијени анализом стања пацијената са територије непосредно изложене осиромашеном уранијуму после НАТО бомбардовања бивших република СФРЈ.
 
- Због понављаног бомбардовања географски оближњих територија Балкана и Персијског залива у периоду 1990. до 2011. на сваке четити године, милионска популација у зони експозиције радиоактивних честица осиромашеног уранијума из ваздуха, била је континуирано изложена његовом радиобиолошком ефекту са могућношћу трајног присуства унутрашњих извора јонизујућег зрачења, имајући у виду просечан људски век.  […] Примена осиромашеног уранијума у војне сврхе резултује променама животне средине које се манифестују емпиријски неуобичајеним феноменима: температурним екстермима, пожарима и промењеном сејзмичком активношћу. Контаминација свих природних ресурса, укључујући ваздух, воду и биосферу узрок је интерне контаминације популације у широком региону експозиције и то најчешће путем дисања. Рани и одложени здравствени ефекти осиромашеног уранијума настају после удисања радиоактивних честица које емитују радијацију. Честица осиромашеног уранијума доспевају и уносом контаминиране хране и воде, или контаминацијом озлеђене коже, појаснила је ауторка, поручујући још да растући трендови малигних и немалигних обољења, како у Србији, тако и у свету, дају подстицај за проучавање негативних последица војног коришћења осиромашеног уранијума.
 
Уредница издања, Мирјана Сандић, истакла је да се књига већ користи као уџбеник на Медицинском факултету Војномедицинске академије и да представља значајан допринос бољем разумевању биолошког ефекта осиромашеног уранијума на људски организам. Она је такође скренула пажњу на део књиге који је добро аргументован апел да се промени друштвена свест, која би доношењем рационалне стратегије помогла да се умање погубне последице осиромашеног уранијума на људско здравље и животну средину.
 
Email