12.09.2017


Промоција двојезичне брошуре Националног акционог планаУ београдском Дому Војске Србије данас је промовисана двојезична брошура Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нацаија – Жене, мир, безбедност у Републици Србији (2017 - 2020).
Говорећи о Значају ефикасног спровођења тог документа, државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић истакао је да је брошура, настала као производ рада радне групе Владе а на иницијативу Министарства одбране, допринела јавној промоцији циљева које Република Србија поставила на плану родне равноправности и очувања мира и безбедности у земљи и у свету.
 
–  У процесу оцењивања претходног Националног акционог плана, који је реализовало мултисекторско координационо тело, уз стручну подршку Министарства унутрашњих послова, високом оценом је вреднована политичка решеност, институционална изграђеност и достигнућа у области родне равноправности  у Републици Србији – рекао је Живковић и изнео податке упоредне анализе заступљености жена и мушкараца у појединим институцијама у оквиру система безбедности.

Према тим показатељима, заступљеност жена у систему безбедности  2010. године је износила 27,4 посто, док је у јуну ове године проценат жена запослених у министарствима одбране и унутрашњих послова, као и у Безбедносно-информативној агенцији, Управи за извршење кривичних санкција, Управи царина и Сектору за безбедносну политику МИП - 31,32 процента.

–  Такође, према подацима из 2010. године заступљеност жена на руководећим командним дужностима у институцијама у систему безбедности износила је 14,47 посто, док је у јуну ове године 17,47 а тај проценат ће у будућности расти, јер се жене све више уписују у средње војне школе, Војну академију и остале установе које школују кадар за систем безбедности – рекао је државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић и додао да, захваљујући свему досад урађеном, данас девојке у Србији могу потпуно равноправно с мушкарцима да конкуришу и школују се у свим областима војног образовања и усавршавања.
 
О изградњи партнерства у спровођењу антидискриминационих мера и политици родне равноправности, говорила је Нина Митић, помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Она је истакла да је сигурна како је радна група потпуно оправдала очекивања јавности и да је пред њима издање документа које ће послужити за пример другим земљама за израду њихових националних планова.
 
– Надамо се ће ОЕБС и у будућности наставити да подржава спровођење НАП-а у Србији, баш као и организације цивилног друштва и локалне самоуправе. Такође, очекујемо да ће брошура наћи брз пут до крајњих корисника, захваљујући ефикасном раду оперативног тела за спровођење тог плана, чије је конституисање у току – рекла је Нина Митић и додала да је за спровођење плана потребно више од речи, документа и опредељења, потребни су истински мотивисани и посвећени људи.

Предраг Перуничић, државни секретар у Министарству омладине и спорта, председник Радне групе Владе за израду Националног акционог плана говорећи о почецима Радне групе и читавог процеса , истакао је да му „није било свеједно“, имајући у виду велику одговорност.

–  Тема је веома важна и осетљива,  рокови веома кратки, а од нас су очекивали квалитетан текст. Пред нама је био и изазов сарадње с цивилним друштвом, који смо успешно решили -  рекао је Перуничић који је истакао да је имао велику част и задовољство да сарађује с члановима Радне групе, те да мисли да су урадили добар посао.

Он се посебно захвалио ОЕБС-у, Канцеларији за сарадњу с цивилним друштвом Министарства одбране, као носиоцу посла, организацијама цивилног друштва и Факултету за безбедност Универзитета Унион
Амбасадор Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији приближио је присутнима партнерство Мисије ОЕБС-а у Србији са државним органима и организацијама цивилног друштва у изради и спровођењу НАП-а за примену Резолуције 1325 СБ УН.

Он је подсетио да је Резолуција потврдила веома битну улогу жена у спречавању и решавању конфликата мировним преговорима, изградњи и очувању мира, хуманитарном приступу и постконфликтној реконструкцији.

– Лепа коинциденција је да је Србија прошле недеље преузела ротирајуће председавање ОЕБС-овим  Форумум за безбедносну сарадњу и том приликом министар спољних Послова Ивица Дачић истакао је да ће примена ове Резолуције бити приоритет, а министар Ђорђевић сутра путује у Беч како би се обратио земљама учесницима ОЕБС-а,  где ће имати прилику да представи рад Србије на имплементацији Резолуције – рекао је Амбасадор Орицио и додао да ОЕБС препознаје род као кључни аспект у циклусу управљања конфликтима и због тога се организација обавезала да уведе родну равноправност у све своје активности.

Према његовим речима, у том погледу, мисија ОЕБС у Србији, на бази правог и искреног партнерства, пружила је подршку напорима Владе Србије да развије нови Национални акциони план за следеће три године, али да подршка не би била могућа без донације Шведске агенције за међународни развој и сарадњу.

У дискусији на тему „Изазови спровођења НАП-а и како их успешно савладати“, коју је модерирала Зорана Антонијевић, представница мисије ОЕБС-а у Србији, учествовали су Стојанка Лекић, чланица Радне групе Владе и председница Комисије за праћење спровођења НАП у Скупштини АП Војводине, др Биљана Стојковић, координаторка израде НАП-а из Министарства одбране, др Зорица Мршевић, представница Института за друштвена истраживања и руководилац подрупе за израду НАП-а и потпуковница мр Светлана Јанковић, чланица Радне групе Владе.

 Догађају, у организацији Министарства одбране, у сарадњи с Канцеларијом за сарадњу са цивилним друштвом и Мисијом ОЕБС-а у Србији, присуствовали су високи домаћи званичници и чланови Радне групе Владе за израду тог документа, дипломатско-конзуларни представници страних земаља у Републици Србији са којима је остварена сарадња у примени Резолуције 1325 СБ УН, представници међународних организација, као и представници органа државне управе, локалне самоуправе, академске заједнице и организација цивилног друштва.


Од како је наведени план усвојен Закључком Владе и објављен у „Службеном гласнику“, 30. маја ове године, Министарство одбране је службеном преписком позвало све актере да се укључе у његово спровођење, израдом својих планова активности за спровођење НАП-а и образовањем предвиђених тела и механизама.

С обзиром на велики број предвиђених актера за спровођење НАП-а у органима државне управе, јединицама локалне самоуправе, академској заједници, медијима и организацијама цивилног друштва, ради ефикаснијег спровођења тог плана, и јавне промоције садржаја тог документа, на иницијативу Министарства одбране,  у сарадњи са Радном групом Владе за израду НАП-а, Мисија ОЕБС-а у Србији је реализовала издавање двојезичне брошуре НАП-а, на српском и енглеском језику, чијом промоцијом и дистрибуцијом до крајњих корисника се унапређује спровођење овог плана и доприноси јавној промоцији циљеава НАП-а.
 
 
Email