05.07.2017


Изложба графика „Читање линије“ у Галерији „Чедомир Крстић“Галерија „Чедомир Крстић“, у сарадњи са Медија центром „Одбрана“, синоћ је приредила свечано отварање изложбе графика „Читање линије“. Ова изложба представља репрезентативни избор радова из Уметничке збирке Галерије Дома војске Србије, а чини је 35 графика еминентних ликовних стваралаца који су обележили југословенску и српску уметност педесетих, шездесетих и седамдесетих година 20. века: Бошко Карановић, Божидар Јакац, Ђорђе Андрејевић Кун, Лазар Вујаклија, Франце Михелић, Бранко Шотра, Емир Драгуљ, Бранко Миљуш и др. Најстарији је графички лист Бошка Карановића из 1954. године, а најмлађи је с краја прве деценије овог века.
Радмила Влатковић, директорка Галерије „Чедомир Крстић“, пожелела је добродошлицу гостима из престонице, којима је ово други пут за редом да се представљају у Пироту. Наиме, прошлог лета, Медија центар „Одбрана“ се представио са изложбом „Поетика и судбина 20. века“.

Поред Радмиле Влатковић, присутнима су се детаљима о самој поставци и раду Галерије Дома Војске Србије обратили и начелница Одељења за заједничке послове – потпуковник Биљана Пашић и начелница Галерије Дома Војске Србије, историчарка уметности и виши кустос – Јелена Кнежевић.
Колекција Дома Војске Србије формирана је углавном од откупа са самосталних или групних изложби, као и од поклона уметника који су излагали у Галерији.
Стилско-поетски плурализам присутан је у свим гранама уметности  од педесетих година на овамо и као такав у потпуности се може испратити у медијима графике. Уметнички изрази осцилирају у домену од реализма, преко експресионизма, завршно са апстракцијом. На том путу залази се у поља метафизике, фантастике, нове фигурације и надреализма, као доминантних тенденција. Поред стилске и извођачке, југословенски графички простор карактерише и тематска разноврсност, што графичкој дисциплини са ових простора даје особене вредности.

У панорами дешавања која су обележила графичку уметност ових простора у шестој, седмој и осмој деценији, а чији су протагонисти заступљени на овој изложби, Галерија Дома Војске својим деловањем и формирањем графичке колекције одиграла је велику улогу. Селектовани графички листови и њихови аутори репрезенти су графичке уметности из тог периода и као такви незаобилазни део историје уметности Југославије. Такође, они потврђују да регионалне границе у графици нису постојале. Активношћу заступљених уметника графика је изборила своју слободу, стекла равноправнос и ставила темеље модерном графичком изразу.
Email