12.05.2017


МАНИФЕСТАЦИЈА „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“По први пут Медија центар „Одбрана“ се придружио највећој националној музејској манифестацији „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“, која је другу годину за редом окупила 90 музеја и сродних институција у више од 40 градова Србије, да своја врата отворе за љубитеље уметности од 11. до 20. маја 2017. године. Овом манифестацијом обележава се више музејских догађаја и битних датума од међународног значаја: Међународни дан музеја – 18. мај, Недеља музеја и Европска ноћ музеја – 20. мај.

Под слоганом „Музеј у гостима“, јер је музејима из мањих градова омогућено да учествују у програмима у Београду и Новом Саду, биће приказан богат програм изложби, уз бесплатан улаз током трајања манифестације. Тако је Медија центар „Одбрана“ домаћин Градском музеју Вршац и изложби цртежа Јавора Рашајског. 
ПРИПРЕМИЛИ СМО ЗА ВАС

 
1. „КУЛ – тура“
 
Какво се благо „крије“ иза врата некадашњег Ратничког дома, монументалног здања које већ 85 година поносно стоји као тврђава на позоришном тргу, сазнаћете 16. и 20.05.2017. од 14 часова, уколико се пријавите за једну од „КУЛ-тура“. Не пропустите могућност да видите ексклузиван простор који су до сада посетили многи знаменити људи наше прошлости и садашњости, „баците“ поглед са једне од најлепших тераса у граду и чујете занимљивости о уметничким делима које баштинимо.
 
У обилазак вас воде: Јелена Кнежевић и Јована Пешић.

Пријављивање:
2. Велика галерија Дома Војске Србије - Изложба „Омаж Милану Комненићу“

У сарадњи са београдском Фондацијом „Плаво“ настао је мултимедијални пројекат у знак сећања на преминулог песника, књижевника, преводиоца, есејисту и ликовног критичара Милана Комненића. На изложби је представљено 17 врхунских сликара који су обележили ликовну сцену друге половине 20. века, а који су били предмет Комненићевог истраживања. Посебан куриозитет је премијерно излагање дела Даде Ђурића и Љубе Поповића која су за ову прилику допремљена из Њујорка и Париза.

Аутор изложбе: Никола Кусовац.
 
Детаљније:
http://www.odbrana.mod.gov.rs/sadrzaj.php?id_sadrzaja=1244
 

3. Беседа и стручно вођење Драгана Јовановића Данилова

У оквиру изложбе „Омаж Милану Комненићу“ 20.05.2017 у 12.00 часова угледни књижевник и ликовни критичар, Драган Јовановић Данилов, беседом ће подсетити на Комненићево дело, а након тога стручним вођењем посетиоце „провести“ кроз изложбу.
 

4. Мала галерија Дома Војске Србије – Изложба цртежа „Јавор Рашајски“

Сходно слогану „Музеј у гостима“ у сарадњи са Народним музејом Вршац, представљамо иложбу цртежа академског сликара мр Јавора Рашајског. Поставка пружа могућност да се упозна опус овог уметника, који се креће од чисте ликовности, до техничког и занатског савршенства у изради цртежа.

Аутори изложбе: Драгана Куручев, Дејан Ђорић.
 
Детаљније:
http://www.odbrana.mod.gov.rs/sadrzaj.php?id_sadrzaja=1249
 
 
Добро дошли!
Email