04.05.2017


Свечаност поводом 50 година Центра за примењену математику и електроникуНачелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић присуствовали су данас свечаности поводом јубилеја 50 година од формирања Центра за примењену математику и електронику.

Честитајући празник и значајан јубилеј припадницима Центра, државни секретар Нерић је подсетио на историјски значај употребе криптографије на нашим просторима за војне и дипломатске потребе.

- Током пола века постојања, Центар је успешно одржавао корак са савременим светским кретањима у области криптографије и у најтежим условима изналазећи квалитетна решења и обезбеђујући криптографску заштиту информација које се преносе телекомуникационом систему – нагласио је државни секретар Нерић.

Обраћајући се припадницима Центра, он је поручио да су њихова знања и способности допринеле су квалитетној и поузданој криптографској заштити информација, како за потребе Министарства одбране, тако и за потребе других државних органа, омогућујући им несметано функционисање и у најосетљивијим ситуацијама.

Начелник Центра за примењену математику и електронику пуковник Драган Тривић, осврнуо се на историјат те установе, која је формирана 5. маја 1967. године, истичући да је у свом педесетогодишњем постојању и раду, Центар успешно реализовао научноистраживачке задатке у области криптологије, развијајући и верификујући сопствена криптолошка решења.

- Сведоци смо све већег и непрекидног развоја телекомуникационих и информационих технологија, а све више послова и активности одвија се посредством електронских комуникација. На тај начин се повећавају опасности које прете из сајбер простора и постављају све веће захтеве у погледу заштите информација. Да би телекомуникационо- информациони систем испунио захтеве који се пред њега постављају, неопходна су савремена криптолошка решења. Примењена криптолошка решења морају бити развијена сопственим снагама, и поред сложених теоријских и практичних услова и изазова, јер само сопствена решења обезбеђују потребну сигурност - нагласио је пуковник Тривић.

Говорећи о најзначајнијим достигнућима у претходном периоду али и о плановима за будућност, начелник Центра за примењену математику и електронику указао је на важност кадра у тако специфичној сфери рада, истичући да су припадници тог Центра показали захтевани ниво професионалности, одговорност и дисциплину у извршавању постављених задатака.

У наставку свечаности, поводом јубилеја, а у знак захвалности, уручена су признања државним и привредним организацијама које су у претходним годинама пружале велику и несебичну помоћ и излазиле у сусрет потребама и захтевима Центра. Такође, поводом Дана установе, најзаслужнијим припадницима Центра уручена и заслужена признања за пожртвован и самопрегоран рад у протеклој години.
Email