19.04.2017


На Факултету безбедности у Београду промовисана књига „Политички деликти – атентат и побуна“На Факултету безбедности у Београду данас је промовисана   књига др Горана Матића „Политички деликти – атентат и побуна“, коју је објавио Медија центар „Одбрана“.

Присутне је на самом почетку поздравио професор др Ивица Радовић, декан Факултета безбедности, истакавши изузетну сарадњу коју факултет има са системом безбедности.
 
Реч је о хетерогеној материји кривичног права везаној за различите временске периоде постојања српске државности и династије, као и за државна уређења, које је обједињено ауторовом професионалном и теоријском усредсређеношћу на питања кривичноправне заштите уставног уређења и безбедности Републике Србије, којој је посветио већи број година рада у пракси.

 Говорећи о књизи, директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица Карапанџин истакао је да је она  значајна јер омогућава да сагледамо историјски контекст свих битних догађаја и процеса који су претходили атентатима и побунама и тичу се формалних одговора државе на њих.
 
- И нама војницима, пре свега официрима, ова тематика је значајна због заклетве и Кодекса части који нас у моралном смислу додатно обавезују и држе у својеврсном заветном односу са државом. Више од сто година сведоци смо колико може бити штетна свака пукотина у прекопотребној и за државу важној монолитности официрског кора – истакао је пуковник Карапанџин.  
 
Рецензент књиге професор др Милан Милошевић нагласио је да је управо сада прави тренутак за објављивање ове књиге, јер се неколико деценија уназад нико није бавио питањима насилног политичког криминалитета.
 
- Аутор књиге се потрудио да попуни тај простор, да га сагледа у садашњости, анализирајући и прошлост и омогућавајући свима нама да видимо и будућност. Монографија покушава да направи историјски приказ политичких деликата у законодавству Србије и њихов утицај на модерно кривично законодавство наше земље. Порекло и еволуција ових кривичних дела, са легислативног аспекта, суштина је ове књиге и она је свеобухватно обрађена – нагласио је др Милошевић додајући да ће читаоци бити у прилици да на једном месту концентровано сагледају историјско-правне и у великој мери позитивно правне аспекте проблематике.

 Аутор др Горан Матић истакао је да су „Политички деликти – атентат и побуна“  његова прва књига,  којој је посветио готово деценију научно-истраживачког рада и писања.
 
- Књига у себи садржи неке делове историје која је била заборављена услед различитих историјских и идеолошких периода у Србији – нагласио је др Матић додајући да је српска држава, током два века свога постојања увек била на раскрсници политичких дешавања и беспућа, а оно што је за Србију карактеристично је да је увек имала свој пут државности, специфичне институције, траживши свој положај у европској фамилији.
 
Према речима начелнице издавачке делатности Медија центра „Одбрана“ и уреднице издања Драгане Марковић, пред читаоцима је правно штиво са јаким елементима историографије. Представљајући аутора, она је истакла да др Горан Матић од 2009. године обавља функцију директора Канцеларије савета за националну безбедност и заштиту тајних података у Влади Републике Србије, а 2013. године изабран је за научног сарадника на Институту за упоредно право. Од 2015. године др Матић предаје на Универзитету Унион Никола Тесла.
 
Email