19.04.2017


Промоција књиге "Ера руског гаса - Гас и глобална безбедност"Књига „Ера руског гаса – гас и глобална безбедност“ др Срећка Ђукића, представљена данас у Дому Војске Србије, само привидно чини занимљив искорак из уобичајеног издавачког опуса „Медија центра Одбрана“, већином обележеног историјским и војним публикацијама. Мада је аутор у центар својих вишегодишњих истраживања и овога пута ставио економску категорију, односно гас као енергију будућности, сам назив дела имплицира знатно више. Др Ђукић нас од почетка упозорава да енергија представља ново, најсавременије и све ефикасније оружје које ће у великој мери утицати на глобалну безбедност и (пре)уређење света.
 
О књизи „Ера руског гаса – Гас и глобална безбедност“ говорили су главни уредник издавачке делатности „Медија центра Одбрана“ Драгана Марковић, рецензент проф. др Душан Пророковић, новинар Јелица Путниковић и аутор.
 
 Истичући да најновије дело др Срећка Ђукића, осим свеобухватне анализе светских енергетских капацитета, посебно значајних резерви гаса Руске федерације и њиховог утицаја на светске привредне и политичке токове, између осталог доноси и преглед међународних односа од периода хладног рата до данас, промотери су га свесрдно препоручили бројним љубитељима књиге који су с великим занимањем пратили промоцију. Посебну вредност и особени квалитет монографије „Ера руског гаса – Гас и глобална безбедност“ истакли су промотери, представља то што се аутор није ограничио само на дескрипцију досадашњих односа између кључних актера на међународној сцени, већ се аргументовано упустио и у прогнозирање будућих дешавања.

Говорећи о раду на књизи аутор др Срећко Ђукић, дугогодишњи каријерни дипломата у више земаља нагласио је да природни земни гас од енергетског ресурса све више постаје ресурс светске политике, те да се међународни односи морају сагледавати и кроз енергерстку безбедност. После нафте, енергента који је обележио 20. век, природни гас постаје готово најзначајнији чинилац светских односа у 21. веку. Земље које га поседују у огромним количинама, попут Руске федерације, Алжира, Ирана и Катара, због својих резерви, постају предмет значајног интересовања великих сила.
 
Вишедеценијско бављење питањем енергетске безбедности, велико дипломатско искуство аутора и исказани аналитички приступ истраживању узрокују да закључци и предвиђања изнети у књизи делују уверљиво, мада не увек и оптимистично. Због актуелности теме, мноштва објављених података и начина на који су коментарисани и обрађени, ова књига, писана разумљивим и питким језиком је занимљива за ширу читалачку публику и стручну јавност, али, по оцени издавача има и научни значај. Нарочито за оне који треба да дају одговор на питање зашто је Србија остала слепо црево на европским енергетским путевима.
  
 
 
Email