11.04.2017


"Исповести југословенске модерне" у Завичајном музеју ЈагодинаМедија центар „Одбрана“ од вечерас па до 4. маја 2017. гостује у Завичајном музеју Јагодина са изложбом „Исповести југословенске модерне“, која је настала пре две године из богате Уметничке збирке Дома Војске Србије.

У присуству угледних званица на отварању изложбе гостима су се обратили историчарка уметности Јасмина Трајков, кустос Завичајног музеја, пуковник Стевица Карапанџин, директор Медија центра „Одбрана“ и историчарка уметности Јелена Кнежевић, начелница Галерије Дома Војске Србије у Београду.

- Задовољство ми је да колегама из Медија центра „Одбрана“ пожелим добродошлицу, утолико више јер је ово њихово прво гостовање у Завичајном музеју. Верујем да ће ова изложба бити почетак једне успешне сарадње и да ће наићи на добар пријем публике, рекла је Јасмина Трајков.

Пуковник Карапанџин је истакао тежњу Медија центра „Одбрана“ да дела знаменитих стваралаца, која се чувају у Уметничкој збирци Дома Војске Србије, буду приказана не само у матичној Галерији Дома Војске, већ и широм Србије, јер је то проверен начина да се свест о културној баштини шири и ојача.

Јелена Кнежевић је ближе представила поставку, поручујући да начињени избор дела представља велики дар публици и ликовним сладокусцима, због могућег увида у токове уметности прошлог времена и специфично постојање непосредности у импресији.

На изложби „Исповести југословенске модерне“ публика има прилику да види дела 43 аутора међу којима су Љубомир Љуба Ивановић, Сава Шумановић, Стојан Ћелић, Предраг Пеђа Милосављевић, Младен Србиновић, Мило Милуновић... Сагледани на једном месту, екпонати представљају својеврсну панораму уметничких дешавања у 20. веку.
 
Email