03.04.2017


Вече у друштву Моцарта и БетовенаВечерас је у Дому Војске Србије, Уметнички ансамбл „Станислав Бинички“ одржао концерт посвећен двојици великих немачких композитора – Моцарту и Бетовену.

Музичко вече  је отворено Бетовеновом увертиром „Кориолан“, причом о римском војсковођи кога је сујета одвела у издају а смрт опрала пред вековима, којој ни велики Шекспир није одолео.

Уследио је далеко ведрији и нежнији Моцартов Концерт за обоу и оркестар у Ц дуру. Бриљантно изведен, овај комад миљеника богова (а Моцарт је то несумњиво био) деловао је као прави лирски предах уз поглед кроз одшкринут прозор ка богатом бароку. У том делу путовања кроз класицизам, помогла је солисткиња Марија Лазић, чланица оркестара Камерата Сербика, и Опере Народног позоришта у Београду.

Овај концертни круг затворен је онако како је и почео – уз дело најславнијег Моцартовог ученика, Лудвига ван Бетовена, и његову Симфонију број 1, у Ц дуру.

Концертом је, сигурном палицом, дириговао Драшко Јанковић, диригент Дечијег хора „Хориславци“ и члан оркестра Опере Народног позоришта у Београду.  
Email