17.03.2017


Пратећи програм изложбе „Уметници, академици из колекције Павла Бељанског“У оквиру изложбе „Уметници, академици из колекције Павла Бељанског“ којом Спомен-збирка Павла Бељанског гостује у Великој галерији Дома Војске Србије током ове недеље одржани су бројни пратећи програми.

Др Јасна Јованов, управница Спомен-збирке и ауторка поставке одржала је предавање на тему Уметници – акадemици некад и сад. Она је бројне љубитеље ликовне уметности који су се прошле суботе нашли у галеријском простору Дома Војске Србије упознала са корпусом креативних личности чији се опуси преламају кроз призму епоха у којима су настајали и који су оставили трага у националној култури на много начина.У више наврата, њих осамдесетак је било представљено јавности управо из угла чланства у Српској академији наука и уметности, радовима из различитих периода стварања, али и коментарима њиховог рада, аутобиографским текстовима и кроз приступне беседе.
 
За најмлађе посетиоце који су дошли из ПУ Дечји дани, Вртића Мајски цвет, одржана је дечја радионица на тему Шта то слика скрива?   Интерактивни едукативни програм представио је  деци дела чувених уметника из колекције Павла Бељанског који скривају неку познату „стварну личност“, пружио им обиље информација о њима и подстакао их да изразе сопствену креативност.
 
 
Путем филма Марко Челебоновић – серијал Саврemеници публика је била у прилици да се упозна са радом овог познатог сликара. Филм у режији Арсе Милошевића, а по сценарију Наде Ристић, драгоцена је својеврсна исповест уметника. Реализован у време одржавања Челебоновићеве велике ретроспективне изложбе у Галерији САНУ 1977. године, снимљен је у Београду и Сен Тропеу, два града у којима је живео. Уз пратеће архивске секвенце, филм пружа сликовит увид у интимно окружење и стваралачки пут уметника.
 
За суботу 18. март са почетком у 12 сати резервисан је термин наредног предавања на тему „Оснивачи Галерије САНУ“, а у четвртак  23. марта од 11 до 13 часова биће организована дечја радионица: „Писмо, фотографија... шта то открива?“. ТВ филм „Иван Табаковић - серијал Сликари и вајари“ биће приказан истог дана са почетком у 18 часова.
Email