11.03.2017


Фантастични Роберт Шуман у Дому Војске СрбијеЗашто је Роберт Шуман био помало нетипични композитор свог доба и због чега су наступи уметничког ансамбла Војске Србије „Станислав Бинички“  обавезна ставка у распореду сваког озбиљнијег љубитеља добре музике, показало се још једном вечерас, на управо одржаном концерту у препуној сали Дома Војске Србије.

Концертом који је још једном доказао да класичне партитуре стоје „Биничком“ изузетно добро, најмање колико и војне корачнице, дириговао је млади диригент Душан Вилић, многострани музичар коме није страно ни соло певање нити извођење на оргуљама, постдипломац Московског конзерваторијума „Чајковски“ и Конзерваторијума „Римски Корсаков“ у Петрограду. 

„Вече са Шуманом“ је почело драматичним „Манфредом“, увертиром  коју је немачки композитор, и сам писац опседнут књижевношћу, написао за поему свог пријатеља, великог песника Бајрона.

У наредном делу, наступила је изванредна пијанисткиња Наталија Младеновић, ђак Московског конзерваторијума „Чајковски“, као солиста на клавиру за   извођење „Концерта за клавир и оркестар у А молу“. Надахнуто извођење  показало је још једном зашто је Шуман био мајстор клавира, али и зашто га неки сматрају нестандардним ствараоцем. Стављајући стаката и ритарданда на неочекивана места, и дајући својим моловима снагу и драматику дурова, Роберт Шуман је помало рушио уобичајене форме.

Овај празник класичне музике  завршен је симболички  -  „Пролећном симфонијом“. Полетно, и позивајуће како за пролеће коме се надамо, тако и за публику, на неко следеће празновање које би „Бинички“ приуштио сладокусцима.
Email