10.03.2017


Промовисана књига "Афричке свеске и друге људске белешке"Најновије издање Медија центра „Одбрана“, књига Афричке свеске и друге људске белешке“, пуковника др Миливоја Пајовића, начелника Центра за мировне операције, промовисана је данас у Свечаној сали Дома Војске Србије.

О делу, које се  заснива  на  искуству првог великог и самосталног ангажовања  српске војне медицине и војске у мисији Уједињених нација „МИНУСЦА“, у Централноафричкој Републици, говорили су др Драган Хамовић, књижевник и саветник министра за културу и информисање, Драгана Марковић, уредница издања и аутор, док је одломке из књиге читао глумац Небојша Дугалић.

Да је аутор имао о чему да пише, те смо добили вишеструко подстицајну књигу“, потврдио је др Драган Хамовић, који је за пуковника Пајовића рекао да упорно заташкава своје песничко језгро, „зарад пречих послова и позива коме је посветио живот“.

– Његове „Афричке свеске“ од самих насловних сигнала, упућују на широк тематски обухват, на разноликост интонација, као и материју дневничког жанра, те мешовиту природу путописних и есејистичких радова, рекао је саветник министра за културу и информисање и додао да се у белешкама нашло место и за сувља и прецизно исписана војничка сведочења, колико и за личне и интелектуалне коментаре.

Он је утврдио да је свако путовање тектонски поремећај али пут какав је у мировном задатку предузео српски официр, по свему је морао бити искорак из једног универзума у други.

– Пајовићу је стало да нам дочара не само мучне и тегобне стране мисије у срцу метежне Африке, него и потребу да оличи своју земљу и своју Војску у очима других – рекао је Хамовић и подсетио да је база, коју је „на ледини“ подигао српски контигент, којим је аутор командовао, носила шумадијско име – Морава.

 Говорећи о „Афричким свескама“, уредница издања Драгана Марковић нагласила је да је преплитањем два приповедачка поступка, два тока, изграђена узбудљива и занимљива прича о Африци.

– Један ток обухвата дневничке белешке аутора, команданта нашег контигента, док други бележи његову реминисценцију на све виђено, доживљено, спознато – рекла је уредница и потврдила да је реч о потпуно новом искуству за читаоца.
 
Она је додала да то није путопис, мада има елементе те врсте приповедања, а није ни чисто дневничко казивање команданта.

– Посебан зачин страницама Афричких свезака, даје управо њихово огледање у "људским белешкама", у софистицираном казивању о људима, владарима, градовима, селима, путевима, птицама,  рекама и животу.

Аутор књиге Афричке свеске и друге људске белешке“, пуковник Миливоје Пајовић, истакао је да је реч о делу иза кога стоји више аутора, да су то сви припадници Војске који су боравили с њим, у првој ротацији српског контигента, у Централноафричкој Републици.

Описујући свој први дан у тој афричкој земљи, у којој бесне међуетнички сукоби, поделио је лични утисак, да су се „те ноћи звезде окренуле, и да није препознао нити једну“.

– Тамо звезде другачије сијају, птице као да лете уназад, а капи кише су крупније него све које сам дотад видео, а онда, након два дана, десила се велика пешчана олуја која је прекрила прашином нашу базу - двориште од 20 ари у ком смо живели пет месеци, рекао је Пајовић.

Говорећи о мисији, удаљеној хиљаде километара „од матичног гарнизона“, он је рекао да су тамо живели, посматрали људе око себе, и покушавали да схвате у чему смо слични, а у чему нисмо.

– Живели смо 195 дана, гледајући како ноћ падне одједном, као да је неко испустио изнад наших глава, а како ујутро сунце искочи, као да га је неко катапултом избацио, а гледали смо и како пролази живот, нестаје, и како се поново враћа – рекао је начелник Центра за мировне операције, који већ сутра, зором креће у своју нову афричку авантуру, у којој ће носити посебну одговорност као заменик команданта Сектора „запад“, у Мисији УН „Минуска“.

Медија центра Одбрана већ је објавио две књиге пуковника Пајовића – „Владари српских земаља“, и „Два века војске у Браничеву“.
 
Email