04.03.2017


Изложба "Војвода Петар Бојовић – Знамења славе и части“ у Дому Војске у ПанчевуСедам месеци након премијерног приказивања пред престоничком публиком, изложба „Војвода Петар Бојовић – Знамења славе и части“ бележи девето гостовање, овога пута у панчевачком Дому Војске.

Изложбу је до сада видело око 12.000 људи, те се може рећи да је направљен мали, али важан искорак у исправљању неправде према војводи који је деценијама био неоправдано скрајнут на маргине историје.

Војвода Петар Бојовић је био изузетна личност, командант и стратег срспке војске који је пуних 46 година провео у ратној униформи, борећи се у шест ратова на положајима од комадира вода и чете, команданта батаљона, коњичког ескадрона, бригаде, дивизије и армије, а био је и начелник штаба Врховне команде српске војске.

Војводу Бојовића живот је прекалио и од њега направио образованог, одлучног и храброг војсковођу, родољуба и ратника, војног писца, преводиоца и породичног човека. Као доказ војничким врлинама су сва сачувана признања, 25 домаћих и 16 страних одличја, која чине поставку.

На отварању изложбе у Панчеву госте су поздравили и о војводи Бојовићу беседили заменик команданта Прве бригаде Копнене војске пуковник Вељко Мартиновић; Радивоје Бојовић, кустос Народног музеја Чачак, уједно аутор поставке; пуковник Стевица Карапанџин, директор Медија центра „Одбрана“ и Недељко Тењовић, генерални секретар председника Републике Србије, који је изложбу прогласио отвореном.

Пријатној атмосфери су допринели наступи глумца Атељеа 212 – Мирослава Жужића и хора Панчевачког српског црквеног певачког друштва, које је предводила диригенткиња Вера Царина.

Изложба ће бити отворена до 13. марта 2017. године. 
Email