03.03.2017


Отворена изложба "Невиђени Лубарда"Синоћ је у Дому Јеврема Грујића, првом приватном музеју у Србији, отворена изложба "Невиђени Лубарда", којом се обележава стодесета годишњица рођења славног уметника. Изложени радови припадају збиркама - Куће легата, Дома Војске Србије, Галерије матице српске, Народног музеја Панчева и приватним колекцијама. Поједина дела Петра Лубарде су премијерно приказана публици. Организатори изложбе, која ће трајати до 1. маја 2017. су Медија центар „Одбрана“, Кућа легата и Дом Јеврема Грујића.
                
Поред Лазара Шећеровића, гостима је добродошлицу у име домаћина пожелео и Александар Цонић, пручивши да је Лубарда „велики уметник и да се презивао Полок, његова дела би била у највећим светским музејима."
 
Након обраћања представника Куће легата, Галерије Матице српске и Народног музеја Панчево, изложбу је свечано отворио пуковник Стевица С. Карапанџин, директор Медија центра „Одбрана“ рекавши да нам је Лубарда „у аманет несебично оставио своје стваралаштво, чији су домети, за његовог живота стремили ка небеским висинима, а након смрти ка вечности.
 
Међу бројним званицама, догађају је присуствовао и министар културе и информисања Владан Вукосављевић, нагласивши да је велико задовољство што у нашој престоници можемо да видимо овакву изложбу Лубардиних дела.

Током 50-их година прошлог века Лубарда је био један од главних адута нове југословенске културне политике у међународним оквирима. Поставку у Дому Јеврема Грујића чине 24 дела настала у раздобљу од 1936. до 70-их година 20. века, као и део личне архиве, цртежи и графике уметника.
Email