10.01.2017


Изложба „Војвода Петар Бојовић – знамења славе и части“ стигла у КраљевоВечерас је у Дому Војске Краљево отворена изложба „Војвода Петар Бојовић – знамења славе и части“ у  присуству  бројних личности из културног и јавног живота Краљева, представника Војске Србије као и Славице Трифуновић, вишег саветника председника Републике за израду и промоцију пројеката од националног значаја.

 Изложбу, која за Републику Србију има велику историјску и културолошку вредност, заједно су приредили Медија центар „Одбрана“, Генерални секретаријат председника Републике Србије и Народни музеј Чачак.

Краљевчани ће бити у прилици да погледају колекцију од 25 домаћих и 16 страних одличја војводе Бојовића, а коју је Коста Ракић, испуњавајући завет војводиног сина Добросава, чувао 56 година, и недавно предао у аманет српском народу, а на трајно чување председнику Републике Србије. У збирци су домаћа и инострана признања која су Петру Бојовићу доделиле готово све важније европске земље. Ту су Карађорђеве звезде са мачевима Првог реда из 1933. године, Ордени Француске легије части свих редова и друга, али и војводине сабље и униформе из Народног музеја Чачак.

Представљајући изложбу чији је аутор кустос Народног музеја Чачак, Радивоје Бојовић, директорка тог музеја, Делфина Рајић представила је поставку  посвећену војводи Петру Бојовићу и истакла  да је ова изложба заузима најпочасније место у низу манифестација посвећених стогодишњици Првог светског рата.
 
- Народни музеј је још 2008. године урадио пројекат за музеј војводе Петра Бојовића у Чачку, јер је моравички округ његов други завичај, а град на Морави место где су он и његова породица повремено боравили, а војводин брат владика Јефрем Бојовић био је последњи архијереј, који је столовао у њему. У жељи да остваримо своју замисао, ми ћемо са посебном пажњом трагати за сваком фотографијом и сваким предметом из заоставштине  славног војводе, нагласила је Делфина Рајић.

Главни координатор гостовања изложбе по Домовима војске у Србији је Медија центар „Одбрана“. Директор ове институције, пуковник Стевица Карапанџин отворио је изложбу и подсетио посетиоце на живот и дело војводе Петра Бојовића.
 
Он је том приликом рекао да је немерљиво учешће војводе Петра Бојовића у извођењу „Качаничког маневра”, затим током преласка преко Албаније и две реорганизације потпуно сломљене српске војске, прво на Крфу, а касније и на Солунском фронту, те да је велику жртву поднео управо војвода који је био  у процепу између често немилосрдних савезничких захтева и умируће српске војске коју је требало васксрнути.
 
- Војвода Бојовић је био човек искрено побожан, изразитог патријархалног васпитања, који је војску доживљавао као једну велику породицу у којој се млађи безгранично воли, а старији беспоговорно слуша (што искључује ропску покорност). Ради се о војсковођи високих моралних начела, који је још у родитељском дому изградио чврсте и непоколебљиве ставове. Зато на питање зашто је толико запостављан и на крају понижаван, није лако, али ни немогуће одговорити. Исправљање учињених неправди од пресудне је важности, не за самог Петра Бојовића, већ пре свега за све нас, јер од нашег односа према њему зависи какви ћемо сутра бити у вечности, истакао је пуковник Карапанџин.
 
Посетиоце је кроз поставку провела историчар уметности и начелник Галерије Дома Војске у Београду Јелена Кнежевић, а у уметничком делу програма наступили су Градски хор „Црвчанин“ из Краљева, глумац Миле Недељковић из Краљевачког позоришта и начелник Дома Војске Краљева Радослав Премовић.    

 Након премијерног отварања изложбе у згради председника Републике, поставка је гостовала у београдском Дому Војске, Народном музеју у Крагујевцу, Народном музеју у Чачку и Дому ВС у Нишу. Од вечерас па све до 25. јануара ове године грађани Краљева биће у прилици да погледају изложбу и упознају се са заоставштином великог српског војводе.
Email