16.12.2016


У Новом Саду представљена монографија Речне флотилеУ новосадском Дому Војске Србије данас је, пред бројном публиком, представљена монографија "Речна флотила 1915-2015" аутора контраадмирала у пензији Бошка Антића и поручника фрегате Драгана Спасојевића, у издању Медија центра „Одбрана“.

У монографији, за коју се може рећи да представља енциклопедијско издање, аутори истичу допринос припадника Речне флотиле у борби за ослобођење земље у 20. веку о коме се још недовољно зна. Текстовима, поткрепљеним са више од 500 фотографија које осликају живот њених припадника, хронолошки су обрађени догађаји, организацијска структура састава речних јединица, представљени тактичко‒технички подаци о речним пловилима, средствима и опреми речних јединица која су била у употреби од формирања до данас.

Речи добродошлице присутнима упутио је командант Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић, истичићи историјски значај монографије, између осталог, и за саму Речну флотилу као специфичну јединицу Војске Србије.

- Речна флотила је, током века постојања, сама писала и исписивала редове своје славне и богате историје. Поносни смо ми који носимо униформу припадника Речне флотиле, као и сви они који нас поштују и цене, што наша јединица може данас да се подичи својим славним традицијама и историјом утканом у корице ове јединствене монографије - нагласио је поручник фрегате Спасојевић. О раду на овом својеврсном водичу кроз историју Флотиле говорио је и контраадмирал у пензији Антић, наводећи да је за све време његове професионалне каријере био непосредно везан за бродове и морнаре, али и у пензионерским данима, те да је испод његовог „списатељског пера“ настало 56 књига баш о бродовима и морнарима.

Поред аутора, у представљању монографије учествовали су и капетан бојног брода у пензији Зоран Карличић, један од рецензената (и сам некадашњи командант Флотиле), потпуковник Зоран Крупеж, заменик директора Медија центра „Одбрана“ и Мирјана Сандић, уредница монографије.

Потпуковник Крупеж подсетио је на овогодишњу богату издавачки делатност Медија центра "Одбрана" и успешно излагачко учешће на недавно одржаном 61. Међународном београдском сајму књига, те да су Антић и Спасојевић, као аутори, написали садржајно богато и историографски непроцењиво дело, за које се може рећи да је презначајан сведок стогодишњег трајања и развоја Речне флотиле.

Представљање књиге у новосадском Дому Војске оплеменили су најпознатији војвођански гајдаш Максим Мудринић, извођењем песме „Сви шајкаши одоше“, којом је и отворена промоција и Миодраг Петровић, глумац и директор Драме Српског народног позоришта, надахнутим читањем изабраних одломака.
 
Email