......


Novinski centar „Odbrana"

Savremena specijalizovana ustanova u sklopu Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije. Novinski centar „Odbrana" obavlja poslove iz oblasti novinske, izdavačke, foto-produkcije. Njegova osnovna delatnost je informisanje vojne i druge javnosti o Vojsci Srbije i svim pitanjima odbrane zemlje i zaštite njene bezbednosti, polazeći od potrebe čitalaca, Vojske i odbrane zemlje. Novinski centar „Odbrana" nastavlja 120 godina dugu tradiciju vojne štampe i lista „Ratnik", pokrenutog u Srbiji 1879. godine

Novinski centar „Odbrana" u svom sastavu ima Redakciju lista „Odbrana", Redakciju posebnih izdanja, Pres i foto-centar, knjižaru i zajedničke službe.

 

Broj 68

       

ARHIVA >>>
       
Magazin "ODBRANA" je
centralno informativno glasilo
Ministarstva odbrane Republike Srbije
I
zdavač: Novinski centar „Odbrana"
Glavni i odgovorni urednik:
Slavoljub M Marković, potpukovnik (tel. 3615-302)
Zamenik glavnog i odgovornog urednika:
Radenko Mutavdžić, (tel.3615-302, 3201-808)
Adresa redakcije: "Odbrana", 11002 Beograd,
Katanićeva 15, poštanski pregradak 06-1015,
Sekretar redakcije: Vera Denkovski,
tel/faks 3615-488
Pretplata: Tel. 3615-297. List izlazi svakog 1. i 15. u mesecu.
Žiro-račun: 840-49849-58, za NIC "Vojska"
 
 

BROJ 68
15. jul 2008. 

02-03
REKLAME

04-05
SADRŽAJ I REČ UREDNIKA

06-07
U FOKUSU
Završeno školovanje 51. klase generalštabnog usavršavanja
POSVEĆENOST VOJNIČKIM DUŽNOSTIMA
Još jedna generacija oficira završila je stručno usavršavanje za najodgovornije dužnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije. Na svečanosti u Domu Narodne skupštine, predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković uručio je starešinama oficirske sablje, a ministar odbrane Dragan Šutanovac – diplome.

08-09
DOGAÐAJI

10-12
INTERVJU
Ilija Pilipović, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse
USPESI OBNAVLJAJU ENERGIJU
Prestanak mandata prethodne vlade i početak rada nove, dobar je povod da se napravi rezime. U tom periodu od godinu i nešto više dana može se uočiti definitivno napuštanje prethodne doktrine, a to je da Vojska sama sebi obezbeđuje sve neophodne materijalne resurse. Koncept kome težimo jeste postepeno stvaranje uslova radi sinergije sa civilnim društvom u obezbeđenju resursa neophodnih za odbranu zemlje.

13                   
Per aspera
SUBOTNJI PRAZNIK

14-17
TEMA
Privatne bezbednosne kompanije
RASPODELA STRAHA
Učestale spekulacije u medijima o broju privatnih bezbednosnih kompanija u Srbiji, kadru koji zapošljavaju, legalnom ili poluilegalnom obrtu finansijskih sredstava i količini oružja koje poseduju, posledica su potpunog nerazumevanja privatnog sektora bezbednosti, ali i nepostojanja potrebne zakonske regulative za delovanje u toj oblasti. Javnost je podeljena i u odgovoru na pitanje da li je taj sektor potreba i rešenje pojedinih bezbednosnih problema, ili još jedna u nizu pretnji.

18-20
POLIGON
Logorovanje vojnika martovske generacije
POGODAK U CILJ OBUKE
Jedinice Vojske svoje pravo obličje poprimaju tek kada napuste kasarne i garnizone. Vežbališta i poligoni, pusta prostranstva, odjednom ožive u naletu sile koja ih zaposeda. Tu se stiču i zaslužuju pečati u vojničkoj knjižici, ali i uspomene za čitav život.

21
OBUKA
Kursevi za oficire organa za operativne poslove
UVAŽAVANJE ZAHTEVA STRUKE
Nova struktura Vojske nameće potrebu da se starešine na dužnostima u organima za operativne poslove, naročito u jedinicama ranga bataljon – divizion (kao modul) i njima ravnim, što bolje osposobe za zadatke koje obavljaju u skladu sa usvojenim standardima i procedurama.

22-23
Vežba “NIŠAVA 2008”
U SLUŽBI ŽIVOTA
Pripadnici 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade Vojske Srbije uspešno su savladali reku plivanjem, pomoću visećih mostova i improvizovanih splavova, i tako pomogli ugroženom stanovništvu. Na pokaznoj vežbi demonstrirali su znanja i veštine koje se primenjuju u vanrednim situacijama, posebno u slučaju poplava. 

24-25              
JEDINICE
Četvrti centar za obuku u Valjevu
AZBUKA VOJNE VEŠTINE
Na tradicijama 5. pešadijskog puka Kralja Milana Obrenovića i slavi čuvene Drinske divizije stasava i razvija se novo lice Srpske vojske. U valjevskom kraju i danas sa ponosom ispraćaju svoje sinove na služenje otadžbini. Preko 2.000 njih za nešto manje od godinu i po dana promarširalo je pistom kasarne Vojvoda Živojin Mišić, ponevši sa sobom dobro vojničko znanje i uspomene za ceo život.

26-28
PRIVREDA
Prva iskra – Namenska, Barič
METAFORA PREŽIVLJAVANJA
Prva iskra – Namenska, Barič, postoji između želja i stvarnosti, između sećanja na prošlost, kada je bila jedan od najpoznatijih svetskih proizvođača brizantnih eksploziva, i sadašnjosti, u kojoj još uvek nemaju osnovnu proizvodnju. Iako su vidni tragovi rušenja, ostala je nada da su potrebni državi, vojsci, i da se na njih računa. Fabrikama poput njihove treba samo malo vetra u leđa, pa da zaplove dalje. A dok se to ne desi – rade šta mogu, kadrovski se podmlađuju, bezbednosno osiguravaju i očekuju nove poslove.

29
DOGAÐAJI

30
ZDRAVSTVO

ARSENAL 19

55
SA GALERIJE

56-59
DRUŠTVO
Oružje i nasilje u porodici
PRETNJA POD MASKOM SIGURNOSTI
Centar za kontrolu lakog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Evropi (SEESAC) uradio je istraživanje „Posedovanje vatrenog oružja i nasilje u porodici na zapadnom Balkanu”. Cilj studije bio je procena veza između režima nabavke i posedovanja oružja i zakona iz oblasti nasilja u porodici. Razmatrano je razvijanje strategije i preporuka za poboljšanje zakonodavstva i mehanizama primene s ciljem veće zaštite žrtava nasilja u porodici, koji predstavlja najčešći vid nasilja uopšte.

60-62              
SVET
Trgovina oružjem
ZLATNI RUDNIK SMRTI
Posle izvesnog zastoja prouzrokovanog krajem hladnog rata, u periodu od 2007. do 2008. godine naglo su povećana proizvodnja i prodaja oružja i vojne opreme. Porast vojnih budžeta, brojna ratna žarišta i sve veće učešće paravojnih formacija u ratnim konfliktima, postali su zlatni rudnik za trgovce oružjem, a svet će ove godine u vojne budžete izdvojiti fantastičnih 1.473 milijarde dolara.

63-65              
STRANE ARMIJE
Oružane snage Bosne i Hercegovine
GOTOVOST PO NACIONALNOM KLJUČU
Posle više godina priprema i postepenog prelaska na novu formaciju, od početka ove godine ne postoje zasebne  oružane snage entiteta u Bosni i Hercegovini. Konsolidovane su Oružane snage BiH kao jedinstvena i multietnička organizacija, pod kontrolom državnih zakonodavnih i izvršnih vlasti.

66                   
MERIDIJANI

67
Paralele
RAKETNI ODGOVOR NA PROTIVRAKETNI ŠTIT
Pristanak češke vlade da se na njenoj teritoriji smesti američka radarska stanica iz protivraketnog sistema Rusi i Iranci dočekali su protiv-protiv raketnim manevrom. Iz Kremlja su, osim kritika američkog postupka, potvrdili da će na narušenu ravnotežu sile pokrenuti prepravku interkontinentalnih raketa sa jedne na više nuklearnih glava. Iranci su poslali vatrenu poruku salvom od devet raketa, kao direktni izazov američkom protivraketnom štitu.

68-70
KULTURA
Svetlana Spajić, narodni pevač
ISTORIJA ČOVEKA
Moj život je moja umetnost. Ja nemam probe u kojima vežbam napeve. Pevam dok perem sudove, pevušim detetu, prijateljima... Kod mene često dođu mlade devojke i traže savet kako da nešto otpevaju. Obično kažu: ne mogu da skinem prvi glas, ajd’ mi pomozi. Kako prvi i drugi glas? Prvi glas je Joka a drugi Dara. To nisu glasovi – to su ljudi. A to što ih raspoznajemo u njihovim pesmama znači da nisu živeli uzalud.

71       
Bibliografija i izložba Arhiva Srbije i Crne gore
ISELJENIČKA PERIODIKA U OBE AMERIKE
Izložba „Jugoslovenska iseljenička periodika u Severnoj i Južnoj Americi 1914–1945“, u Arhivu Srbije i Crne Gore, nastala je trudom predanih istraživača Predraga Krejića i Suzane Srndović, sa željom da se domaćoj stručnoj i široj javnosti prikažu izdanja koja su iseljenici poreklom iz prve Jugoslavije objavljivali na prostorima obe Amerike.

72-74              
FELJTON
Vojne pobune (2)
INTERVENCIONISTIČKI RAT U RUSIJI
Pobeda boljševika u Oktobarskoj revoluciji, širenje revolucionarnih zbivanja ka srednjoj i zapadnoj Evropi, te ubistvo ruske carske porodice doveli  su do angažovanja britanske i francuske vojske u Rusiji. Međutim, saveznički vojnici, koji su preživeli višegodišnju rovovsku klanicu Prvog svetskog rata, nisu bili voljni da, umesto demobilizacije i povratka kući, nastave ratovanje, a uz to su mnogi pokazivali otvorene simpatije za proklamovane ideje boljševičke revolucije.

75
VREMEPLOV

76-77
LIČNOSTI
Danilo Drugi (oko 1270–1337)
ARHIEPISKOP I KNJIŽEVNIK
Srpski arhiepiskop i književnik Danilo Drugi (oko 1270–1337) spada među najistaknutije srpske intelektualce u 14. veku. NJegovi savremenici i istoričari procenjuju da je Danilovo učešće u državnom životu, možda „značajnije od crkvenog”. Učen, promišljen i vredan kakav je bio, uživao je ugled snalažljivog političara, veštog diplomate i hrabrog ratnika. Bio je veliki poznavalac umetnosti i plodan književnik.

78
DUHOVNOST

79
REKLAME

80
OGLASI

81
REKLAME

82
ŠAH

83-84
REKLAME